استحمام و نظافت فردی از دیرباز مورد توجه بشر بوده است. در زمان های دورتر که هنوز ساختمان ها و منازل به صورت امروزی ساخته نمی شد مردم از حمام های عمومی که در هر محله ای وجود داشت استفاده می کردند. کمی قبل تر محل استحمام خزینه ها بودند.

خزینه اینگونه تعریف می شد: محلی همانند جکوزی های امروزی با حوضچه ای دارای کف و بدنه آهکی یا سیمانی که از آب گرم پر میشد، افراد بیرون حوضچه استحمام کرده و بعد، برای شستن بدن، وارد آن می شدند.

بعد از خزینه ها که می توان گفت از لحاظ بهداشتی وضعیت مناسبی نداشتند، حمام های عمومی که در آنها از دوش استفاده می شد رواج پیدا کرده و با استقبال مردم روبرو شد.

در همین زمان، بیشتر مردم بسمت ساخت حمام در منازل خود روی آورده و به مرور بر تجهیزات آن اضافه نمودند.

با پیشرفت صنعت و تکنولوژی، آرام آرام حمام ها بشکل مدرن تغییر یافته و نقش مهمی در لوکس شدن ساختمان ها ایفاء کردند.

جکوزی به انگلیسی Jacuzziنام شرکت آمریکایی تولیدکننده وان حمام گردابی است که اولین محصول این شرکت وان حمام با جت‌های آب ماساژدهنده بود. این شرکت در سال ۱۹۱۵ تأسیس شد. بنیانگذاران این شرکت برادران جکوزی بودند که در حدود سال ۱۹۰۰ میلادی از ایتالیا به آمریکا مهاجرت کرده بودند. دفتر مرکزی این شرکت در کالیفرنیا قرار دارد.

در ایران این نوع محصولات غالباً با همان نام تجاری جکوزی و گاهی هم با نام‌هایی چون حوض آب چرخان یا وان آب گرم چرخان شناخته می‌شوند] جکوزی در واقع محیط بسته حوضچه مانندی است که آب موجود در آن فضا جهت ماساژ دادن عضله‌های مختلف بدن با فشار زیاد توسط پمپ‌های قوی از طریق لوله‌های تعبیه شده در قسمت‌های مختلف دیواره به داخل حوضچه رانده می‌شود. از جکوزی به منظور رفع خستگی و ماساژ آبی استفاده می‌شود. ماساژ در زیر آب از روش‌های درمانی بسیار مؤثر در رفع درد عضلات، مفاصل و استخوانها می‌باشد. استفاده‌کنندگان از جکوزی در داخل حوضچه قرار می‌گیرند و اعضاء بدن خود را به تناوب در مسیر فواره‌های زیر آب قرار می‌دهند. همچنین جکوزی دارای یک یا چند پله یا پاشویه است تا افرادی که از آن استفاده می‌کنند بتوانند بر روی آن بنشینند و عمل ماساژور ماهیچه پا و پشت را در تماس با آب پرفشار همراه با هوا انجام دهند. معمولاً از سرامیک و کاشی برای تزیین جکوزی استفاده می‌شود.

تاریخچه ای از جکوزی و وان حمام

همه ما در عین حال که ما آب را مایه ی بقای خود می دانیم، به این نتیجه نیز رسیده ایم که آب گرم احساس خوبی به ما میبخشد. این احساس به اندازه ای لذت بخش بوده است که فناوری های فراوانی به منظور بهره بردن انسان ها از مزایای آب گرم پدیدار شده اند. تاریخچه ساخت و اختراع وان گردابی یا جکوزی مملو از چندین دهه اختراع، ابداع، حل مسائل و دگرگونی ها است. ما در اینجا نگاهی به گذشته و تاریخچه جکوزی می اندازیم.

  • دهه ی 1950
  • دو برادر با نام خانوادگی “جكوزی”  وقتی یكی از اعضای جوان خانواده به بیماری روماتیسم مفصلی مبتلا شد، به دنبال کشف روشی برای مهار قدرت آب به منظور تسكین درد وی بودند، و این گونه بود که پمپی قابل حمل جهت آب درمانی اختراع شد. به وسیله این پمپ، هر وان معمولی می توانست به اسپایی آرامش بخش تبدیل شود. پس از مشاهده موفقیت آمیز بودن این عمل، آن دو مرد برای فروش اختراع خود به بیمارستان ها و مدارس مراجعه کردند.
  • دهه ی 1960
  • در این دهه، اشتیاق جدیدی در طراحی های منازل مسکونی به وجود آمد. در این طراحی ها، یک حوض کوچکی از آب داغ در کنار استخرهای خانگی تعبیه می شد. این حوض های آب گرم در آن زمان تنها یک جت پاشش آب داشتند و با وجود اینکه باعث فرح و شادمانی صاحب خانه ها بودند، اما فقط به عنوان لوازم جانبی استخرهای شنا به حساب می آمدند. زمان بسیاری مانده است تا به جکوزی های پیشرفته خانگی امروزی برسیم.
  • درست در زمانی که طبقه مرفه جامعه از جکوزی های ساخته شده از بتن خود لذت می بردند، اولین جکوزی های چوبی در ایالت کالیفرنیا مورد استفاده قرار گرفت. طراحی این جکوزی های چوبی از وان های حمام ژاپنی الهام گرفته شده بود. جکوزی های چوبی مخاطبین بیشتری نسبت به رقیب سیمانی خود جذب کردند.
  • “روی جکوزی” در سال 1968 پمپ های قابل حمل اولیه را به سطح دیگری رساند و وان حمام گردابی (Whirlpool) را ابداع کرد. این وان دارای جت هایی در بدنه وان با دمندگی همزمان مخلوطی از هوا و آب با نسبت 50-50 بود و لوله کشی آن کاملا یکپارچه بوده است. “روی جکوزی” به افتخار حمام های سرپوشیده جامعه ی باستانی روم، این مدل از وان حمام گردابی را “رومن” نامید.
  • در ایران این نوع محصولات غالباً با همان نام تجاری جکوزی و گاهی هم با نام‌‌‌‌‌هایی چون حوض آب چرخان یا وان آب گرم چرخان شناخته می‌شوند. جکوزی در واقع محیط بسته حوضچه مانندی است که آب موجود در آن فضا جهت ماساژ دادن عضله‌های مختلف بدن با فشار زیاد توسط پمپ‌های قوی از طریق لوله‌‌های تعبیه شده در قسمتهای مختلف دیواره به داخل حوضچه رانده می شود.
  • از جکوزی به منظور رفع خستگی و ماساژ آبی استفاده می‌شود. ماساژ در زیر آب از روشهای درمانی بسیار مؤثر در رفع درد عضلات، مفاصل و استخوانها میباشد. استفاده کنندگان از جکوزی در داخل حوضچه قرار میگیرند و اعضاء بدن خود را به تناوب در مسیر فواره‌های زیر آب قرار میدهند. همچنین جکوزی دارای یک یا چند پله یا پاشویه است تا افرادی که از آن استفاده می‌کنند بتوانند بر روی آن بنشینند و عمل ماساژور ماهیچه پا و پشت را در تماس با آب پرفشار همراه با هوا انجام دهند. معمولا از سرامیک و کاشی برای تزیین جکوزی استفاده می‌شود.
  • پمپ تصفیه پمپ تصفیه در سیستم جکوزی مانند کار پمپ تصفیه استخر می باشد آب را از کف جکوزی گرفته وپس از عبور از صافی اولیه به سمت صافیهای اصلی هدایت می کند. پمپ جت نیز آب تصفیه شده را از کف جکوزی گرفته و از طریق نازل های تعبیه شده در دیواره جکوزی و با مخلطی از هوا وارد حوضچه می شود.
  • با توجه به آب گرم جکوزی  و تعرق زیاد بدن، آلودگی جکوزی ها چندین برابر آلودگی استخر شنا است. همچنین محیط گرم جکوزی بستر بهتری برای رشد میکروارگانیزم هاست. بنابراین تصفیه آب جکوزی امری بسیار مهم تلقی میشود. بر این اساس استانداردهای معتبر جهان نرخ  هر بار گردش کامل  آب جکوزی را هر 20 تا 30 دقیقه اعلام کرده اند.
  • در زمان‌های قدیم، مردم به دو دلیل به حمام می‌رفتند: پاکیزه‌شدن و آمادگی برای مراسم مذهبی. رومیان و یونانیان نیز برای آرامش‌یافتن به حمام می‌رفتند. در میان مصریان نیز استفاده از حمام برای تشریفات مذهبی بود. قدیمی‌ترین حمام‌ها، در کاخ شهر نوسس، واقع در جزیره کرت، با قدمت ۴۰۰۰ سال، ساخته شد. حمام‌های این کاخ دارای پاشویه و وان بودند. در منزل ملکه، یک وان متعلق به سال ۱۴۰۰ تا ۱۷۰۰ پیش از میلاد یافت شد. ازآنجاکه وان برای استفادهٔ انسان طراحی شده‌است، شکل آن تقریباً در طول تاریخ ثابت مانده‌است. در روزگاران گذشته، یونانیان در وان حمام می‌کردند. وان‌ها معمولاً از سنگ‌های صیقلی‌شده، مرمر (کلسیم کربنات تقریباً خالص) یا چوب ساخته می‌شدند. هومر، شاعر بزرگ یونان، وان نقره‌ای زیبایی را که از مصر به یونان آورده شده‌بود، توصیف می‌کند.
  • از زمان ملکه ویکتوریا، حمام توسعه یافت و بخشی از ضروریات زندگی شد. وان‌های ساخته‌شده از چوب، مس و آهن اغلب درپوشی داشت که باعث می‌شد تا انسان از وان بتواند به‌عنوان نیمکت هم استفاده کند. یک حمام خوب باید احساس تازگی در شما ایجاد کند، و بسیار مهم است که دکور حمام همراه با تازگی حس آرامش را نیز القاء کند.

نکاتی که در مورد خرید این محصول باید بدانیم

در هنگام انتخاب و خرید جکوزی خانگی به نکات ارائه شده در زیر توجه کنید. زیرا جکوزی کالایی  لوکس با قیمت بالا است که در صورت انتخاب اشتباه و عدم رضایت از آن به سادگی نمی توانید آن را تعویض نمایید. این کار به لحاظ اقتصادی به صرفه نیست و نصب آن هم با دردسر و زحمت فراوان همراه است.

  • اندازه جکوزی  جکوزی ها در ظرفیت های دو نفره تا ۱۰ نفره طراحی می شوند بر این اساس ابعاد آنها نیز متفاوت خواهد بود بنابراین حتماً به تناسب اندازه جکوزی با حمام خانه خود دقت کنید.
  • سیستم تصفیه آب برخی از مدل های  جکوزی مجهز به سیستم تصفیه آب است که معمولاً این مدل جکوزی ها  بیشتر برای استخر های کوچک مناسب هستند تا مصارف خانگی.
  • جت های پاشش از مهمترین قسمت های یک جکوزی خوب کیفیت و تعداد جت های پاشش آب در آن است که نباید برای فرد آزار دهنده باشد. در واقع لذت جکوزی نیز به همین جت های پاشش آب است که باعث ماساژ بدن می شود. در برخی از مدل ها جت های آب به دمنده هوا نیز مجهز شده‌اند که با ایجاد تلاطم آب، تاثیر ماساژ گونه در جکوزی را افزایش می دهند.
  • گرم کن آب موجود در جکوزی به دو روش برقی یا گازی گرم می شود مدل های خانگی معمولا برقی هستند. البته محصولاتی وجود دارند که  که فاقد گرمکن می باشند و بایستی به یک گرمکن جدا مجهز شوند در این حالت به تناسب ظرفیت جکوزی با گرمکن دقت کنید.
  • محل نشستن محل نشستن در جکوزی نیز یکی دیگر از نکات مهم است که حتما بایستی در هنگام خرید به آن دقت کنید. محل نشستن بستگی به نوع مصرف شما از جکوزی دارد. معمولا برای درمان، مصرف خانگی و یا سرگرمی حالات متفاوتی از نشستن در جکوزی طراحی شده است. برای مثال جکوزی هایی که دارای محل استراحت هستند امکان دراز کشیدن عمودی را برای ریلکس کردن فراهم می کند. در مصارف درمانی نقاطی از جکوزی دارای ماساژ های مخصوص برای گردن، کمر و شانه است. برخی از مدل ها نیز دارای صندلی مخصوصی هستند که تا حدی بدن خارج از آب قرار گرفته اما مچ و کف پا با فشار آب در تماس است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *